Hoe hang ik een soundbar op aan de muur of onder de televisie?

Je hebt een soundbar aangeschaft en vraagt jezelf af waar je het het best neer kan zetten. Dit is een veel voorkomende vraag en ik ga je helpen om deze voor je te beantwoorden.

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt zijn er meerdere plekjes waar je een soundbar kan plaatsten. Er zijn twee manieren die ik echt aanraad. Welke dat zijn en hoe je het moet doen, gaan we nu bespreken.

Hier gaan we.

Soundbar ophangen onder de televisie

Optie 1 is om de sounbar onder een televisie op te hangen. Dit is mogelijk als de televisie aan de muur is bevestigd en er voldoende ruimte tussen de muur en de televisie is en ruimte tussen de televisie en de aankomende soundbar.

Als de televisie stevig aan de muur vastzit dan is het handiger om de soundbar, daaronder ook aan de muur te plaatsen. Deze situatie zal later worden besproken.

Ingeval de televisie flexibel is en van de muur kan worden gehaald en naar links en rechts kan worden gedraaid dan zou het mooi zijn als hetzelfde ook met het geluid kan gebeuren. Als dat het geval is, lees dan even verder.

Bij veel soundbars worden beugels geleverd, waarmee je het aan de televisie kan vastzetten. Maar zo ver zijn we nog niet, want eerst kijken we hoe de televisie aan een VESA muurbeugel is bevestigd, om een goed overzicht te krijgen.

 onder televisie ophangen

Zoals je hieronder ziet, zijn er meerder gaten in de montagebeugel voor verschillende hoogtes, waaraan een soundbar kon worden vastgezet.

soundbar muurbeugels

Het beste zou zijn als het einde van deze beugel net onder de televisie terechtkomt.

soundbar muurbeugels

Dat is de plek waar je de soundbarbeugels uiteindelijk zal vastmaken. Btw, mocht je andere muurbeugels willen hebben, bij reguliere kluswinkels als Gamma, of Praxis kan je ze bestellen.

Vervolgens gaan we naar de volgende stap. Je pakt een beugel die is meegeleverd in de doos bij aankoop van de soundbar en gaat deze aan de eerder besproken VESA beugel koppelen.

 muurbeugels televisie

Pak het tussenplaatje, de beugel en de meegeleverde schroef, steek de schroef door beide voorwerpen heen en draai het goed aan. Zorg ervoor dat het niet te strak is, want het moet nog een beetje losjes zijn. Doe dit voor beide zijden.

soundbar schroeven

Als je dit is gelukt dan is het de bedoeling dat je het tussenplaatje met de beugel aan de VESA beugel op gaat hangen. Je hoeft niet bang te zijn dat het zo blijft hangen, want later kan je ervoor kiezen om het naar boven te schuiven tegen jouw tv aan. Op de afbeelding wordt het duidelijker wat ik bedoel.

soundbar VESA

Vervolgens pak je de handschroef en draai je het aan, maar ook deze draai je niet helemaal strak.

soundbar knop

Nu is het aan jou om te bepalen hoe ver je de soundbar van de televisie af wilt hebben. Je kan ervoor kiezen om er wat ruimte tussen te laten, of om het helemaal tegen de tv aan te drukken.

soundbar ophangen

soundbar ophangen

Houd de onderkant van de soundbar goed vast en draai met de andere hand de handschroef deze keer wel stevig vast. Doe dit voor beide zijden. Test even of het inderdaad goed strak is. Als dit het geval is, gaan we naar de volgende stap.

Je hoeft nu enkel nog twee schroeven aan te draaien met een schroevendraaier. Deze kun je wel beide strak aandraaien. Doe het voor beide beugels.

soundbar beugel

Tot slot steek je de voedingskabel en optische kabel in de soundbar. Ik noem optische kabel, omdat veel soundbars daarover beschikken, maar wellicht wil jij gebruikmaken van een andere verbinder. Zolang je er maar één kiest die door je tv wordt ondersteund. Tot slot maak je, middels de kabels, ook verbinding met je televisie en zijn we klaar!

Ik zou je aanraden om de kabels in te korten, zodat deze niet uitsteken en het een minder fraai beeld oplevert. Als je alles goed hebt gedaan, zou het er uiteindelijk zo uit komen te zien.

soundbar opgehangen onder televisie

Hoe hang ik een soundbar op aan de muur?

Als je alles uit de doos hebt gehaald, let er op dat je de juiste benodigdheden hebt om aan de slag te kunnen. Je hebt twee schroefjes nodig, twee schroevenhouders, de linker en rechter muurbeugel en de muurbeugelafdruk.

soundbar ophangen muur

Zorg er ook voor dat je een schroevendraaier bij de hand hebt en twee extra schroeven voor de montage, als ze niet zijn meegeleverd.

Vervolgens pak je de muurbeugelafdruk en plak je tijdelijk op een plek die je geschikt vindt, om de muurbeugel te plaatsen.

soundbar tekenen muur

Ik raad je aan om een waterpas te gebruiken, zodat je zeker weet dat je het volledig horizontaal plaatst. Als de televisie reeds is bevestigd, dan is 5 centimeter (2 inch) de ideale afstand tussen de onderkant van de tv en de bovenkant van de muurbeugelafdruk. Houd er ook rekening mee dat het midden van de afdruk gelijk moet staan aan het midden van de televisie.

 

Hierna pak je een potlood of pen en markeer je de plek waar je de schroef in zal draaien. Met een boor dien je een klein gaatje te maken.

soundbar tekenen muur

 

Je neemt de 2 schroeven en doet ze elk in een schroevenhouder.

 

soundbar schroevenhouder

 

Draai de schroeven nu strak aan in de muur.

soundbar schroeven

Nu ga je de twee muurbeugels en de twee meegeleverde schroeven gebruiken.

muurbeugels

Je pakt de muurbeugels en legt ze op de opening aan de achterkant van de soundbar, zoals je op het plaatje ziet.

muurbeugels

muurbeugels

De schroef stop je vervolgens in de opening en draait het met een schroevendraaier stevig aan.

muurbeugel soundbars

Vervolgens lift je de soundbar op en probeer je de achterkant op de twee schroevenhouders te plaatsen. Test of alles goed op z’n plek is en voilà. Je hebt succesvol een soundbar aan de muur gemonteerd.

soundbar ophangen muur

Het ophangen aan de muur hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, zolang je de stappen maar zorgvuldig afgaat. Dit is het resultaat!

soundbar muur opgehangen

Conclusie

In dit artikel heb ik besproken hoe je een soundbar onder een televisie kan bevestigen of aan de muur kan ophangen. Ik heb beide variaties stap voor stap uitgelegd, waardoor je het enkel hoeft af te lopen. Succes met het monteren!

Gerelateerde artikelen

2 gedachten over “Hoe hang ik een soundbar op aan de muur of onder de televisie?

 • juni 10, 2018 om 10:42 am
  Permalink

  Ik heb een LG sj 9 soundbar gekocht maar mijn televisie hangt aan een draaibare tv beugel.
  De soundbar wil ik graag onder mijn tv hangen zodat hij mee kan draaien maar er zitten geen schroefgaten aan de achterkant van de soundbar wel aan de onderkant.
  Ik kom er niet achter welke beugel ik dan wel moet hebben, kun jij me helpen ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *