Soundbar aansluiten op tv? Hoe werkt dat?

Als jouw bestelde soundbar net is geleverd of je komt net terug van de winkel met jouw nieuwe aankoop, dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk hebben aangesloten en hier meteen van gebruik kunnen maken.

Dat is logisch.

Ik kan me voorstellen dat als je niet zo technisch bent aangelegd, het installeren en verbinden van jouw soundbar met de televisie voor problemen kan zorgen. Hoewel het niet een heel erg moeilijke klus is, omdat de grote merken het zo veel mogelijk hebben gesimplificeerd, zal ik de installatie toch met je doornemen.

Laten we beginnen.

Soundbarinstallatie op meerdere manieren

De techniek ontwikkelt zich elk jaar en dat brengt met zich mee dat in principe alles makkelijker en beter zou moeten worden. Als we dit toepassen op soundbars dan gaat die vergelijking ook op. De nieuwste soundbars zijn bijna allemaal uitgerust met meerdere verbindingsopties om contact te maken met de televisie. Ben je benieuwd naar de eerste manier om je soundbar aan te sluiten op je televisie?

Hoe verbind je een optische kabel met je televisie?

De eerste manier is simpelweg jouw soundbar laten verbinden door middel van audio-ingangen. Bij veel soundbars zal je, als je de achterkant bestudeert, analoge- en digitale audio-ingangen zien.

installatie soundbar optisch aansluiten

Op het plaatje hier beneden zie je hoe een optische kabel eruit ziet als je het krijgt meegeleverd. Zoals je kunt zien, zijn ze voorzien van 2 kleine plastic beschermhoesjes aan het eind van de kabels. Deze moet je verwijderen voordat je er gebruik van kan maken. Ga op zoek naar naar ‘Optical out’, ‘Digital Out’ of ‘Audio out’ bij de achterkant van je tv en plug de kabel in.

optische kabels soundbar

Het is belangrijk om te onthouden dat de kabel er maar op één manier in kan. Zorg er dus voor dat het goed gebeurt. Vaak moet je toch nog even aanduwen. Je zal vanzelf wel voelen dat het er goed in zit. Als je dit hebt gedaan, pak je de andere zijde en stop je in ‘Optical in’, ‘Digital In’, of ‘Audio in’ van de soundbar.

Ben je op zoek naar een goede soundbar en benieuwd welke 100% waarde voor hun geld zijn? Bekijk dan de beste soundbars.

Zodra je de kabels hebt aangesloten, is het tijd om beide apparaten in te schakelen. Vervolgens ga je naar je tv-instellingen en doe je via het menu de televisieluidsprekers uit. Vaak zie je op je afstandsbediening een knop staan met ‘source’ om het juiste geluidskanaal te selecteren. Op de soundbar wordt weergeven welk kanaal je hebt geselecteerd. Zoek naar het kanaal ‘Optical’ of ‘TV’ en je zal dan het geluid van je televisie moeten horen. Als dit niet het geval is, moet je de volumeknop gebruiken om het geluid harder te zetten. Het kan zijn dat het heel zacht stond bij inschakeling.

optische kabel soundbar aansluiten

Als je merkt dat er een echogeluid uit de soundbar komt, dan is het handig om even te controleren of de luidsprekers van de televisie aan staan of niet. Als ze inderdaad aan staan dan dien je ze uit te schakelen. Dit kan door naar je tv-geluidinstellingen te gaan en de luidsprekers vervolgens uit te doen.

Dit is het. Zo eenvoudig kan het zijn!

Zoals je ziet is het niet erg lastig, je hoeft niet veel stappen te doorlopen,  maar het is goed dat het even wordt uitgelegd. Een soundbar verbetert aanzienlijk je televisie-ervaringen, dus het is belangrijk dat de installatie goed verloopt na je aankoop.

Hoe verbind je een soundbar met een HDMI kabel?

Er zijn soundbars op de markt die ook HDMI ondersteunen. Speciaal voor deze apparaten leg ik uit hoe je een HDMI-verbinding tot stand brengt.

Ook dit is niet heel erg lastig, want het lijkt erg op de handelingen die je moet verrichten bij de optische kabels.

Een andere manier om je soundbar te verbinden met je tv is dus door bijvoorbeeld een HDMI ARC te gebruiken. Allereerst controleer je of de stekker van zowel je televisie als jouw soundbar in het stopcontact is. Anders werkt het natuurlijk niet.

In onderstaand plaatje zie je hoe een HDMI-ingang eruit ziet.

HDMI ingang soundbar

Wat je kan doen is een bronapparaat, zoals een blu-ray speler of een streamingapparaat zoals een Chromecast, verbinden met een van de HDMI-ingangen van de soundbar.

Vervolgens verbind je de HDMI kabel met de HDMI-uitgang van de soundbar en de HDMI-ingang van de televisie. Net als bij de optische kabel is er maar één manier om de kabel erin te pluggen, dus zorg ervoor dat het goed gebeurt en duw een beetje aan. Als het goed is dan zal de soundbar het geluid van de Blu-ray speler afspelen en de televisie zal het beeld moeten tonen.

Ingeval je hier een echo waarneemt dan dien je, net als hierboven, de luidsprekers van je televisie uit te doen via de instellingen van jouw tv. In dit geval zal jouw tv automatisch het geluid van de televisieluidsprekers uitschakelen, omdat er sprake is van een HDMI ARC verbinding. Ik raad je ook aan om deze optie te gebruiken, omdat je het volume dan met de afstandsbediening van de televisie kan regelen. Dit is erg handig, want hierdoor hoef je geen tweede afstandsbediening te gebruiken. Dit scheelt weer!

Conclusie

Zoals je net hebt kunnen lezen, zijn er meerdere manieren om een soundbar met een televisie te laten verbinden. We hebben de optie via de optische en HDMI-kabel besproken. Met deze instructies zal je snel kunnen genieten van nieuwe top geluidervaringen!

Eén gedachte over “Soundbar aansluiten op tv? Hoe werkt dat?

  • september 16, 2017 om 8:51 pm
    Permalink

    Goed artikel! Ik heb vanochtend via deze site een nieuwe soundbar gekocht en het bevalt me zeer. Toen ik het wilde installeren, heb ik de stappen gevolgd en is het me gelukt. Bedankt!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *